Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-28@12:05:56 GMT

نفس نشر و کتاب بریده!

تاریخ انتشار: ۵ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۶۳۸۸۰۷

نفس نشر و کتاب بریده!

یک ناشر گفت: پیش‌تر وقتی درباره مشکلات حوزه نشر به ویژه در شهرستان‌ها، صحبت به میان می‌آمد، بلافاصله موضوع توزیع کتاب و عدم دسترسی به بازار فروش، مطرح می‌شد؛ اما اکنون هم در «تولید» و هم در «توزیع»، مشکل اساسی وجود دارد و این مسئله یعنی یک رکود بزرگ در این حوزه مهم فرهنگی.

مهرانگیز بیدمشکی، مدیر انتشارات نهفت در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، درباره پایین آمدن سرانه مطالعه در کشور و تأثیر نامطلوب آن بر حوزه چاپ و نشر، اظهار کرد: سرانه مطالعه در ایران هیچ وقت بالا نبوده؛ اما در حال حاضر پایین‌تر آمده و از آنجا که تولید حوزه نشر، کتاب است و اقتصادِ نشر، با فروش کتاب تأمین می‌شود، پایین آمدن سرانه مطالعه به هر دلیل، وضعیت نامطلوبِ حوزه نشر را خیلی بدتر کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این موضوع، موجب شده که بسیاری از ناشرها یا فعالیت خود را تعطیل کنند یا در حال رکود، به سر ببرند و فعالیت‌های آنان در کمترین سطح ممکن، صورت گیرد.

وی با اشاره به مشکلات حوزه نشر به ویژه در شهرستان‌ها، افزود: پیش‌تر وقتی درباره مشکلات حوزه نشر به خصوص در شهرستان‌ها، صحبت به میان می‌آمد، بلافاصله موضوع توزیع کتاب و عدم دسترسی به بازار فروش، مطرح می‌شد؛ اما اکنون هم در تولید و هم در توزیع، مشکل اساسی وجود دارد و این مسئله یعنی یک رکود بزرگ.

این ناشر تورم، گرانی کاغذ و مشکلات اقتصادی را از عوامل تأثیرگذار بر کساد بازار نشر دانست و ادامه داد: وقتی تورم و مشکلات اقتصادی، تمام جامعه و مشاغل را در بر گرفته، با اطمینان باید گفت نخستین جایی که لطمه می‌بیند، حوزه فرهنگ است؛ چراکه نسبت به دیگر حوزه‌ها، آسیب‌پذیرتر است. دیگر اینکه دولت‌ها چنان که لازم است، به این حوزه توجه نشان نمی‌دهند.

بیدمشکی، درباره اهمیت نقش ناشران بومی در معرفی شاعران و نویسندگان منطقه خود، خاطرنشان کرد: ناشران در هر جای ایران که باشند، نقش بزرگ و مهمی در توسعه فرهنگ ایفا می‌کنند؛ چراکه در هیچ صنفی نمی‌توان چنین اشخاصی پیدا کرد که با کمترین درآمد، بیشترین عشق را به حرفه و کار خود داشته باشند. البته با کاربرد قید «شهرستانی» و «بومی» برای ناشرها، چندان موافق نیستم. باید پرسید که آیا همه نویسندگان و مترجمان، تهرانی هستند؟ اصفهان در داستان‌نویسی، صاحب سبک است و بسیاری از نویسندگان و مترجمان توانای ما جنوبی هستند و شاید در اینجا مجال نباشد به گوشه گوشه ایران پرداخته شود. بیشترِ نویسندگان و مترجمان توانمند و برجسته، ابتدا نخستین تجربه‌های نویسندگی را در شهرهای خود داشته‌اند و توسط همین ناشران به اصطلاح بومی، به جامعه نویسندگی معرفی شده‌اند. بعضاً تاوان‌های مالی زیادی نیز پرداخته‌اند؛ چراکه به محضِ دیده شدن، کارهای بعدی آن‌ها در پایتخت منتشر شده است. البته به نظر من، هیچ اشکالی ندارد و همه حق دارند فضای بهتری را برای خود پیدا کنند.

هیچ حمایتی نیست

وی در مورد حمایت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها، شهرداری و شورای شهر، از ناشران گفت: هیچ حمایتی نیست. دولت‌ها برای مقابله با از بین رفتن ساختارهای فرهنگی، باید کمک کنند؛ چراکه ساختارهای فرهنگی، بسیار شکننده است و خیلی زود از بین می‌رود. متأسفانه در ایران چندین ارگان و نهاد، می‌خواهند به طور موازی کار فرهنگی انجام دهند که این مسئله، تنها به از بین رفتن بودجه‌ها می‌انجامد، بدون اینکه فعالیت‌های این نهادها، عمق لازم را داشته باشد. باید گفت که به جز اداره کل فرهنگ و ارشاد، همه ارگان‌ها نشر دارند. آن‌ها با بودجه دولتی، به جای حمایت، با ناشران رقابت می‌کنند.

این ناشر اضافه کرد: یکی از مهم‌ترین وظایف رسانه ملی کمک به فرهنگ‌سازی است؛ اما به نظر می‌رسد که رسانه، علاقه و توجه چندانی به این موضوع ندارد. از طرف دیگر، افراد کتابخوان و صاحب اندیشه، نیازی به آگاهی از طریق رسانه ندارند؛ چراکه خودکفا هستند. درواقع آنچه در توان رسانه ملی قرار دارد، این است که برای اکثریت افراد جامعه که به دلایلی از کتاب، موسیقی، تئاتر و دیگر موارد دور مانده‌اند، بستر مناسب را ایجاد کند و کار اساسی انجام دهد تا به مرور زمان، افراد را به فرهنگ و هنر علاقه‌مند سازد؛ اما متأسفانه در این زمینه بسیار کوتاهی می‌شود. به عقیده من، در مورد این رسانه باید گفت: مرا به خیر تو امید نیست، شر مرسان!

بیدمشکی، درباره مطالعه الکترونیک و تأثیر آن بر رشد یا رکود بازار نشر، توضیح داد: اگر افراد کتاب الکترونیکی تهیه کنند، یعنی نسخه آنلاین را به صورت قانونی از ناشر یا نویسنده بخرند، به بازار نشر کمک می‌کند و امری مطلوب است؛ اما اگر کتاب‌های قاچاق یا بدون اجازه ناشر و نویسنده را تهیه کنند، مسلماً بازار فروش کساد می‌شود.

وی با اشاره به تأثیر مطلوب یا نامطلوبِ فضای مجازی بر صنعت چاپ و نشر، تصریح کرد: در مورد تأثیر فضای مجازی بر صنعت نشر باید گفت اگر منظور، همان فناوری اطلاعات و دانش و تکنولوژی روز است که تأثیر مثبت و بسیار مطلوبی داشته است؛ اگرچه به دلیل عدم زیرساخت‌ها و نشر سنتی، هنوز نتوانسته‌ایم به بهره‌برداری کامل برسیم. مسلماً در فرآیند تولید، تقریباً تمامِ صنعت نشر و چاپ، از این تکنولوژی استفاده می‌کنند؛ اما هنوز تا بهره‌برداری کامل و مطلوب راه درازی در پیش است.

این ناشر درباره تاثیرِ سوءِ ویروس کرونا بر صنعت چاپ و نشر گفت: ویروس‌کرونا و عدم مدیریت به موقع و کارآمد در کنترل آن، نه تنها جان تعداد زیادی از مردم را گرفت، بلکه حیات اجتماعی و اقتصادی انسان‌ها را نیز نابود کرد. در این میان حوزه فرهنگ، به ویژه کتاب، نشر، موسیقی و تئاتر را بیش از پیش، در معرض ویرانی قرار داد. حرفی نمانده… فقط اینکه نفس نشر و کتاب، بریده!

کد خبر 509997

منبع: ایمنا

کلیدواژه: كتاب و كتاب خواني کتاب کتاب بخوانیم معرفی کتاب خرید کتاب ناشران صنعت نشر صنعت نشر در ایران ویروس کرونا آخرین اخبار ویروس کرونا شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق حوزه نشر باید گفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۳۸۸۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کرج نامزد انتخاب پایتخت جهانی کتاب ۲۰۲۶ یونسکو شد

به گزارش خبرگزاری مهر، سعید جابری انصاری اظهار کرد: بنا بر شاخص‌های تعریف شده و سوابق شهرهای فعال در حوزه کتاب و کتابخوانی و نتایج به دست آمده در ادوار گذشته پایتخت کتاب ایران، برخی از شهرهای ایران حائز شرایط شرکت در این رویداد بین المللی شده‌اند.

وی گفت: شهر کرج نیز بواسطه برنامه‌های متنوع و فعالیت‌های درخور و شایسته ای که در سال گذشته با همت حضرت آیت الله همدانی امام جمعه فرهیخته کرج و دکتر عبداللهی استاندار پرتلاش و همچنین مهندس کیانی شهردار کرج، حجت الاسلام سعیدی رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر کرج، آقای مهندس آل عوض مشاور استاندار، آقای دکتر کاظمینی مدیرکل امور اجتماعی استانداری و خانم اسفندیاری مدیر انجمن بخوان با ما و مجری طرح و سایر دستگاه‌های اجرایی استان و با دبیری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی البرز به انجام رسید، فرصت رقابت در این عرصه فرهنگی بین المللی را به دست آورده است.

دبیر شورای فرهنگ عمومی استان البرز افزود: ضمن تبریک این اتفاق میمون و مبارک به اصحاب فرهنگ و هنر استان البرز، از همه دستگاه‌های اجرایی استان، شهرداری‌ها، مؤسسات و نهادهای فرهنگی تقاضای همکاری و مساعدت داریم تا ان شاء الله با همدلی و وحدت شکل گرفته و انرژی مضاعفی که از موفقیت کرج به عنوان شهر دوستدار کتاب و شهر خلاق در مهارت مطالعه در رقابت پایتختی کتاب ایران در سال گذشته شکل گرفت، شاهد انتخاب کرج به عنوان پایتخت جهانی کتاب ۲۰۲۶ یونسکو باشیم و شهر کرج را به عنوان نماد کتاب و کتابخوانی به تمام دنیا معرفی نمائیم.

جابری انصاری در پایان از تدابیر دکتر اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و آقای دکتر جانعلی پور مدیرکل مجامع و تشکل‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ترویج و توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی قدردانی نمود و اظهار امیدواری کرد که در نتیجه تلاش جمعی همه عوامل فرهنگی و هنری و مسئولین اجرایی استان، علاوه بر کسب عنوان پایتختی کتاب در سطح ملی و بین المللی، شاهد ارتقای شاخص‌های فرهنگی بخصوص سرانه مطالعه کتاب باشیم.

کد خبر 6090321

دیگر خبرها

  • امروز با سعدی: ای یار جفا کرده پیوند بریده
  • کرج کاندیدای انتخاب پایتخت جهانی کتاب ۲۰۲۶ یونسکو شد
  • کرج نامزد انتخاب پایتخت جهانی کتاب ۲۰۲۶ یونسکو شد
  • هندی‌ها به نمایشگاه کتاب تهران نمی‌آیند؟
  • میدان شهرت در ایران
  • نهاد کتابخانه‌های عمومی زمینه‌ساز ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی
  •  برگزاری ششمین جشنواره انتخاب کتاب سال آذربایجان‌غربی
  • نمایشگاه کتاب و آثار خط و نقاشی در هرات
  • ششمین جشنواره انتخاب کتاب سال آذربایجان‌غربی برگزار می‌شود
  • شهرداری میانه از پیشگامان ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی است